Allvarligt

Jag har under en tid följt Sabinas blogg. Hon har kämpat med en obotlig hudcancer. Den senaste tiden har varit svår för henne och imorse somnade hon in. Det är så hemskt att sånt här händer så unga människor (och andra också). Man tänker på hennes familj och hennes barn.

Sabina hade cancerformen malignt melanom som är en elakartad hudcancer och kan uppkomma genom UV-strålning. Ju mer man solar desto större är risken att utveckla sjukdomen. Personer med hud som är känslig mot solen har lättare att utveckla hudcancer. Malignt melanom i huden är den tumörform som har ökat snabbast i Sverige de senaste decennierna. Det är också den allvarligaste formen av hudcancer eftersom den kan ge metastaser, dottertumörer, i andra delar av kroppen. Symtom på sjukdomen kan vara att födelsemärket börjar växa, klia, ändra form eller färg eller förändras på något annat sätt. Du kan också få nya födelsemärken som plötsligt dyker upp och ser annorlunda ut.

Om man vet att man har känslig hud bör man försöka att sakta vänja huden vid solen på våren och försommaren. Solen är som starkast mellan klockan 11 och 15 och under dessa timmar är det bättre att vistas i skuggan eller inomhus eller skydda sig med kläder och solhatt om du är utomhus. Solkräm med hög solskyddsfaktor (minst 15) ger ett visst, men långt ifrån tillräckligt, skydd mot solens skadliga strålar och bör därför användas endast som ett komplement till andra solskyddande åtgärder. Det är också viktigt att lära känna din kropps födelsemärken och regelbundet titta på dem så att du upptäcker om någonting förändras. Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto större är chansen att botas.
(http://www.vardguiden.se/templates/Article.aspx?ArticleID=3033)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0